06

Kamal Hashemi regie – Jamal Hashemi tekst – Shiva Falahi actrice – Sara Sajadi actrice – Mohammad Khaksari algemene leiding, regie assistentie – Amin Reza Bagheri video regie, lichtontwerp – Ankido Darash klank design, geluidsregie – Atoosa Ghalamfarsaie kostuums

Na afloop van de Iraaks-Iraanse oorlog herontdekt de 33-jarige cineaste Yalda na een lange afwezigheid het huis dat ze van haar familie heeft geërfd. Ze denkt aan de scènes van een film die ze er voor de oorlog heeft opgenomen. Ze blikt terug op haar leven en zet de opnames van deze biografische film verder in haar huis, waar ook Mona komt intrekken. Deze laatste verliet haar geboortestad toen het conflict losbarstte en huurt een kamer in het huis van Yalda. Het huis is echter bouwvallig en gaandeweg dringt zich dan ook de vraag op of het wel verstandig is in het huis te blijven wonen. Mona beslist te verhuizen, maar Yalda weigert. Ze wil de herinneringen aan haar kindertijd, die onlosmakelijk met het huis verbonden zijn, vasthouden. Uiteindelijk stort het huis in en Yalda komt om.

Dit hartverscheurende werk, waarin videoprojecties en spel op het podium elkaar afwisselen, is een diepe reflectie over de zin van het leven en het terugvinden van zichzelf in de ander.

Seyed Kamaleddin Hashemi (°1976) groeide op in Chiraz, Iran. Hij is schrijver, acteur, filmmaker en theaterdirecteur. In 1995 sloot hij zich aan bij de Mehr Theatre Group. In 2006 schreef hij het toneelstuk It’s a good day to die, over de oorlog tussen Iran en Irak, maar het stuk werd gecensureerd. De aardbeving in Bam inspireerde hem voor Half-Open Doors. On Which Wind Will You Ride ging in 2015 in première in Fribourg en werd in 2017 in BOZAR opgevoerd.