14

Eric Delson leiding – Brussels Choral SocietyPhilharmonischer Chor der Stadt BonnEnsemble Orchestral de BruxellesAgnes Selma Weiland sopraan – Eve-Maud Hubeaux mezzosopraan – Raimund Nolte bas – Alex Kim tenor

De Brussels Choral Society, het Philharmonischer Chor Bonn en het Orkestraal Ensemble van Brussel verenigen hun krachten onder de leiding van Eric Delson om één van de grootste koorwerken aller tijden te presenteren: 90 niet te missen minuten!

Gecomponeerd als een herinnering aan Alessandro Manzoni, een romantische schrijver en voorstander van de Italiaanse eenwording, wordt het Requiem vaak beschouwd als een van de mooiste “opera's” van Verdi.

Sfeerwisselingen, orkestrale en vocale texturen, dynamiek en instrumentatie illustreren in elk onderdeel van het werk Verdi's theatrale benadering van de liturgische tekst. Op het einde van het werk geen troostend en etherisch Requiem, maar een huiveringwekkend Libera me waar de solo sopraan tegen de achtergrond van een verergerd koor dat roept om Gods wraak tegen de zondaars, met aandrang om vergeving smeekt en ten slotte haar angst uitschreeuwt met een hoge C die dan verdwijnt in de eeuwige stilte.