26

De tentoonstelling Prenten in de eeuw van Bruegel, een samenwerking tussen BOZAR en de Koninklijke Bibliotheek van België, schetst een beeld van de prentproductie in de Zuidelijke Nederlanden in de eeuw van Bruegel. Zijn grafisch oeuvre is maar het topje van de ijsberg: in de schaduw van deze reus zijn nog vele andere pareltjes op papier te ontdekken. Het medium was veelzijdig en flexibel en werd ingezet voor verschillende vormen van visuele communicatie; van nieuwsprenten tot politieke propaganda. Lang niet alles wat van de pers rolde was als kunst bedoeld, al stonden getalenteerde schilders, beeldhouwers en architecten bijna altijd garant voor een goed ontwerp. De opkomst en bloei van de prentkunst in de eeuw van Bruegel is dus niet uitsluitend een artistiek succesverhaal. Briljant vakmanschap en gedurfd ondernemerschap speelden ook een grote rol.

 

Bruegel lovers do not miss:


06.04 - 20.10.2019 - Bokrijk
The World of Bruegel
07.04 - 28.07.2019 - Kasteel van Gaasbeek
Feast of Fools. Bruegel herontdekt
07.04 - 31.10.2019 - Dilbeek
De blik van Bruegel: reconstructie van het landschap
18.10.2019 - 18.10.2020 - Hallepoort
Back to Bruegel. Experience the 16th Century
05.10.2019 - 26.01.2020 - Snijders en Rockoxhuis
De tekenkunst van Jan Brueghel I (1568 - 1625)
15.10.2019 - 16.02.2020 - Royal Library of Belgium
Bruegel in Black and White

Wist je dat?

 • © Caroline Lessire

  Een Rode Duivel op bezoek bij BOZAR

  In mei kwam Rode Duivel en fervente verdediger bij Paris Saint-Germain Thomas Meunier, op bezoek bij BOZAR. Het was voor de stervoetballer de uitgelezen kans om zijn band met cultuur aan te scherpen.

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Who's that girl?

  Maak kennis met Margaretha van Oostenrijk, het gezicht van onze  tentoonstelling rond Bernard van Orley. Een beknopt overzicht van een bewogen leven tussen macht en tragedie:

  — gepubliceerd op
 • Family Day - in de tijd van Bruegel

  Op zondag 31 maart duik je een dag lang met je familie en vriendjes in de 16de eeuw, de tijd van Bruegel. Er valt een hoop te bekijken en te bezoeken, maar ook een heleboel te doen. Hier alvast 5 leuke workshops en bijzondere activiteiten tijdens die Family Day:

  — gepubliceerd op
 • Fantastic Beasts

  En wij weten Waar Ze Te Vinden. Want onze expo Prenten in de eeuw van Bruegel zit tsjokvol rare beesten. Van de (bijna) anatomisch correcte tot mythologische fabeldieren; soms fier op het voorplan als object van fascinatie, soms slim verstopt in een hoekje. Op safari door de 16de eeuw.

  — gepubliceerd op
 • It’s a bird! It’s a plane! It’s art!

  Na vliegtuigen rond Kuifje, Magritte, de Rode Duivels, Tomorrowland en de Smurfen, onthulde Brussels Airlines vandaag haar 6de Belgian Icon: een uniek vliegtuig geïnspireerd door de Vlaamse schilder Bruegel de Oude. Een gigantisch vliegend kunstwerk en het meest complexe vliegtuigdesign ter wereld. Vanaf 3 mei in de lucht.

  — gepubliceerd op
 • Interview met architect Kiki Verbeeck

  "De uitzonderingen bepalen de norm"

  Hoe maak je van een stapel prenten een spannende tentoonstelling? BOZAR stelde de vraag aan Kiki Verbeeck, die samen met Yves Malisse het architectenbureau URA leidt, de scenografie ontwierp voor de expo Prenten in de eeuw van Bruegel. “Onze taak in zo’n scenografie is om de bezoeker te sturen, maar op een manier zodat het aanvoelt alsof je het allemaal zelf ontdekt.”

  — gepubliceerd op

Voorbij