06

Na de performance met Kiwa Noid tijdens het evenement "Variation on Vulnerability", is * BALTIC SOUNDS * verheugd voor de finissage twee vrouwelijke geluidskunstenaressen te kunnen verwelkomen: Jelena Glazova die  in het verleden reeds samengewerkt heeft met Kiwa en Gundega Graudiņa.

Een sterk optreden van Gundega Graudiņa en Jelena Glazov
Gundega Graudiņa bewandelt graag avontuurlijke paden en voor haar is het combineren van akoestische en elektrische snaarinstrumenten, van veldopnames en real-time digitale verwerking de meest boeiende en opwindende manier om muziek te maken. Ze is een muzikale nomade die inspiratie vindt in verschillende culturen. Ze studeerde klassieke gitaar in Letland, Litouwen, Spanje en België en behaalde haar masterdiploma cum laude aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Gundega is lid van het AmbrA-duo, een klassiek gitaar duo dat zich concentreert op originele composities en transcripties. Ze is tevens lid van Modulute, een elektroakoestisch duo dat de renaissance-luit combineert met een modulaire synthesizer. Geïnteresseerd in snaarinstrumentenbouw, bouwde ze haar eigen kokle - een Lets traditioneel snaarinstrument dat ze nu in haar composities opneemt. Haar interesses omvatten eveneens akoesmatische compositie die ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen, vrije improvisatie, soundscapes en site-specifieke geluidskunst. Ze bespeelde ook een gitaar van de Belgische snaarinstrumentenbouwer Lara Seidel

https://soundcloud.com/hiddenite
https: //airtraena.wordpress.com/2018/01/17/darkscape-and-soundscape-in-traena/

Jelena Glazova is een Letse geluids/visuele kunstenares en dichteres uit Riga. In haar interdisciplinaire creaties en performances combineert ze beeld, poëtische tekst, experimenteel geluid en installatie. Ze trad wereldwijd op in tal van experimentele muziek- en geluidskunstfestivals. Ze was gastcomponist bij EMS studio (Stockholm, Zweden) en WORM (Rotterdam, Nederland). Jelena heeft soloshows in het Letse Fotografiemuseum (2010) en het Letse Centrum voor Hedendaagse Kunst (2011) op haar palmares. Ze is auteur van twee poëzieboeken. Haar eerste boek "Transfers", gepubliceerd in het Lets en het Russisch (2013), werd genomineerd voor de Letse literatuurprijs van het jaar. Jelena’s poëzie werd reeds vertaald in 7 talen. Ze is oprichter en curator van het poëziefestival 'Blood of a Poet' (Riga, Letland, 2014-16) en van het festival 'Poetry without borders' (Riga, Letland, 2017-18).