13

De lezing van Georges Descombes opent de tweede editie van de Brussels Urban Landscape Biennial (BULB). Het is de perfecte gelegenheid om in te zoomen op een bijzondere cultuur en methodologie op het vlak van territoriale en landschapsinrichting, meer bepaald door vragen te stellen bij het morfologische geheugen van een deel van het grondgebied, de zin van een plaats en ten slotte, het gebruik van water, als allusie op een systeem van weleer.

In veel van zijn projecten geeft Georges Descombes opnieuw zin aan plekken door te beschrijven wat er is en wat er niet meer is. Door in zijn landschapsprojecten een ‘topografische gevoeligheid’ aan boord te leggen, probeert hij het gevoel van verlies en verdwijning zo krachtig mogelijk om te zetten. De oppervlakte van het terrein, waar de geschiedenis van de transformatie zich verschuilt, wordt kaart en archief. Nu we de klassieke enscenering van landschappen definitief vaarwel hebben gezegd, kan de zoektocht naar nieuwe en levendiger landschappen beginnen.

Georges Descombes woont en werkt in Genève. Na zijn studies in Genève, Zürich en Londen aan de Architectural Association Graduate School, gaf hij les aan het Institut d'architecture van de universiteit van Genève – waar hij mee aan de wieg stond van het opleidingsprogramma voor landschapsarchitectuur – en aan het Institut Berlage in Amsterdam. Als gastdocent aan de Graduate School of Design van Harvard en aan de universiteit van Virginia is Georges Descombes een erkend gastspreker in Europa en de Verenigde Staten.

Zijn belangrijkste realisaties zijn het Parc de Lancy, het spoorwegtraject Genève van de Zwitserse spoorwegen, het Bijlmer Memorial in Amsterdam, het Parc de la cour du Maroc in Parijs, het Parc de la Confluence en de Jardins de Saône in Lyon, en de inrichting en heropwaardering van de rivier de Aire in Genève. Momenteel heeft hij projecten lopen aan de Materialenkaai in Brussel en Dok Zuid in Antwerpen.