25

Inleiding door Joël Chapron (specialist van Russische cinema)

 

De Russische middelbare scholier Venya heeft God ontdekt en gaat met Bijbelcitaten tekeer tegen alles wat in zijn ogen verwerpelijk is, zoals onzedelijke kleding bij zwemles en Darwins evolutietheorie bij biologie. Terwijl de schoolleiding schoorvoetend concessies doet, durft alleen zijn biologielerares de confrontatie met deze extreme leerling aan te gaan...De Russische regisseur Kirill Serebrennikov maakte met ‘The Student’ een indrukwekkend verhaal over religieus fundamentalisme
Regisseur Kirill Serebrennikov (1969) werkt vooral als theaterregisseur, met tussendoor tv-werk en het regisseren van films.
Enkele jaren geleden bracht hij het Duitse toneelstuk 'Märtyrer' van Marius von Mayenburg op de planken, dat hij vervolgens bewerkte tot de film 'The Student', waarbij hij het stuk duidelijk aan de Russische situatie aanpaste. Zo is zijn film een duidelijke aanval op de toenemende invloed van de Russisch-Orthodoxe kerk op de samenleving in het land van Poetin. En het wordt duidelijk dat ook de Bijbel genoeg teksten bevat die een getroebleerde jongere tot extreme daden kunnen verleiden. Dat Venya al die teksten niet uit zijn duim zuigt laat Serebrennikov zien door in de hoek van het beeld steeds te vermelden in welk Bijbelhoofdstuk het betreffende citaat te vinden is. Door te werken met lange camera-instellingen geeft de filmmaker zijn acteurs de kans om de flitsende dialogen tot vol effect te laten komen.