21

Informatietechnologie (IT) heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Onze perceptie van de wereld om ons heen, onze interacties en onze kijk op ons eigen bestaan of onze eigen verantwoordelijkheden: stuk voor stuk maken ze een radicale veran-dering door. In welke mate betekent artificiële intelligentie een verbetering voor ons leven? Hoe kunnen digitale technologieën de basis leggen voor een nieuwe didactische aanpak? Deze en andere open vragen komen aan bod in de panelgesprekken. Wegens het belang van dit onderwerp voor de toekomst, zullen de visies van wetenschappers worden aangevuld met die van andere specialisten, om een verhelderend beeld te schetsen van wat vandaag echt op het spel staat.

Mauro Carbone is professor Filosofie aan de Université Jean Moulin Lyon 3 en senior lid van het Institut Universitaire de France. Hij is een van de voornaamste specialisten wat betreft het gedachtegoed van Merleau-Ponty. Aan die laatste heeft hij al tal van werken gewijd, waaronder The Flesh of Images: Merleau-Ponty between Painting and Cinema (2011). Met Être morts ensemble : l'événement du 11 septembre 2001 (2013) en Philosophie-écrans (2016) heeft hij zich recent gebogen over de link tussen hedendaagse visuele ervaring en hedendaagse filosofie.
Amélie Cordier is op dit moment Chief Scientific Officer bij Hoomano - Interactive Intelligence for Robotics, waar ze verantwoordelijk is voor onderzoek en ontwikkeling. Ze staat ook mee aan het hoofd van het project Behaviors.ai. bij het Franse nationale onderzoeksagentschap ANR. Na haar doctoraat in de Computerwetenschappen en Artificiële Intelligentie aan de Université Lyon 1 werkte ze als onderzoekster aan het CRT Informatique (2001), de Université de Rouen (1999-2004) en het Centre de Recherche en Informatique de Gestion - LIRIS (2004-2009), alvorens geassocieerd hoogleraar te worden tot januari 2017.
Rondetafelgesprek gemodereerd door Luca De Biase.