28

Twee schrijvers die het hardvochtige leven in het voormalige Oostblok aan den lijve hebben meegemaakt, schuwen de geheimen uit het verleden niet. Hoe werkt dit verborgen verleden door tot vandaag? En wat is de rol van het heden in hun werk? Een interessante vraag, als je bedenkt dat beide schrijvers komen uit landen die het speerpunt zijn van verrechtsing, buitenlandse bemoeienissen, rijzend nationalisme en populisme.

András Forgách (Boedapest, 1952) is een gevestigde waarde in eigen land die momenteel een internationale doorbraak beleeft  dankzij zijn jongste boek De akte van mijn moeder. Het boek handelt over zijn moeder die als geheim agente haar eigen kinderen bespioneerde  voor het regime.  De Engelse vertaling kreeg  een volle pagina in The Guardian en momenteel wordt het boek in meer dan twintig landen vertaald. Dit najaar verschijnt alvast de Nederlandse vertaling.
Oksana Zabuzhko (Lutsk, 1960) is een van de meest besproken Oekraïense schrijfsters van vandaag. Ze gaf een tijd les aan Harvard en werd internationaal bekend door de roman Veldonderzoek naar Oekraiense seks, in eigen land een bestseller met honderdduizenden verkochte exemplaren. Het meer recente Het museum van de achtergelaten geheimen gaat dieper in op de tumultueuze  geschiedenis van haar land, van de Tweede Wereldoorlog tot de donkere dagen aan de vooravond van de Oranjerevolutie.

Het gesprek wordt geleid door Peter Vermeersch, auteur en professor European Studies aan de KULeuven.