13

Een film van Patricia Niedzwiecki
Onder auspiciën van de Dienst Cultuur van de Stad Brussel
Met 
Daniël Blumenthal, Aphrodite Patoulidou, Lilien Citrini, Yu Matsumoto & de Koninklijke Balletschool Antwerpen
 

Op 3 september 1944, na vier en een half jaar van zware en pijnlijke bezetting en ontbering van alles, stormt het 2de Britse Leger van Generaal Dempsey de poorten van de stad binnen, gevolgd de volgende dag door de Brigade Piron.
Het nieuws ontlokt een ongeëvenaard populair gejuich op het ritme van talloze Brusselse mannen en vrouwen vol vreugde die al dansend de straten binnenvallen van een bevrijde stad zonder avondklok.
Aldus eindigt de film R e tr o, nr. 10 in de reeks Gaten in ons geheugen, waarvan de eerste films zowel in België als in het buitenland de afgelopen jaren op het scherm vertoond werden.
Deze beelden van glimlachende en lachende jonge mensen op de tanks van de Geallieerden zijn gegraveerd in het collectieve geheugen van de kinderen en kleinkinderen van de mannen en vrouwen die die immense opluchting hebben meegemaakt.
Voor de regisseuse gaat het ‘m over de vrouwelijke artiesten in haar familie. De film toont aan hoe het leven in oorlogstijd dankzij kunstenaars leefbaarder is.
In Retro komen nog andere artistieke figuren aan bod zoals Gustav Klimt, Otto Dix, Gustav Mahler, Jean Cocteau, Sarah Bernhardt, Isadora Duncan, Loie Fuller, Al Jolson, Pierre Dac ... die ons herinneren aan WOI, het interbellum, WOII tot aan de koude, met name de tijdspanne 1870 – 1950.
In R e tr o wordt er aan kunst gedaan, wordt er gezongen, piano gespeeld en gedanst op een vulkaan.

Previews in het kader van de 74de verjaardag van de Bevrijding van Brussel