10

In aanwezigheid van de kunstenaar

Mijn interesse gaat niet zozeer uit naar de ‘Afrikanisering’ van westerse verhalen, maar veeleer naar de toe-eigening van de Afrikaanse geschiedenis: in het verleden duiken, Afrikaanse tradities doorgronden en die naar de wereld van vandaag vertalen. - Akosua Adoma Owusu

Akosua Adoma Owusu (°1984) is een Ghanees-Amerikaans filmmaakster, producente en regisseuse. Haar films brengen de clash tussen identiteiten in beeld. Het begrip ‘dubbel bewustzijn’ werd door socioloog en mensenrechtenactivist W.E.B. Du Bois bedacht, en doelde aanvankelijk op de zwarte Amerikaanse gemeenschap die op zoek was naar een eigen identiteit in het licht van discriminatie en culturele ontwrichting. Owusu’s benadering van het begrip moet een derde cinematografisch model of bewustzijn gestalte geven. In haar werk treden feminisme, homoseksualiteit en de Afrikaanse identiteiten in dialoog met Afrikaanse, blanke Amerikaanse en zwarte Amerikaanse culturele contexten.

Owusu’s films werden al wereldwijd op festivals vertoond, van Rotterdam en Locarno tot Toronto, en van New York (New Directors/New Films) tot Londen (BFI London Film Festival). Haar werken werden al opgenomen in de collecties van het Whitney Museum of American Art, het Centre Georges Pompidou en het Black Film Center/Archive van de Indiana University Bloomington. In 2015 werd ze door IndieWire uitgeroepen tot een van de zes meest toonaangevende avant-garderegisseuses die het filmlandschap hertekenden.

Na de screening gaat Peggy Pierrot in gesprek met Akosua Adoma Owusu.