24

Braquer Poitiers, de nieuwe film van de Belgische filmmaker en regisseur Claude Schmitz, is een lichtvoetig en subtiel kluchtspel doorspekt met komische lyriek waarin wordt gereflecteerd over vervreemding op het werk. Aan de Brussels première van Braquer Poitiers gaat de vertoning van Rien sauf l’été vooraf, een film die iets eerder door hetzelfde team werd gemaakt. Claude Schmitz, die aan het INSAS zijn diploma behaalde, stelde zijn theaterwerk reeds voor in het kader van het KunstenFestivaldesArts, in het Théâtre National, bij BOZAR en in de Hallen van Schaarbeek.

Braquer Poitiers (2018)
Prix du Public, FID Marseille 2018.
Grand Prix du Jury, Festival Internacional de Cine, Valdivia (Chili).

Thomas en Francis overvallen Wilfrid, de eigenaar van een carwash-bedrijf. Tegen alle verwachtingen in lijkt Wilfrid blij te zijn met het nieuwe gezelschap, dat zijn eenzame leven wat komt opfleuren. “Het verhaal kabbelt verder op hetzelfde rustige ritme als dat van onze twee gelegenheidsovervallers. Het belangrijkste element in de film is de sfeervolle humor, die gecreëerd wordt door de buitengewone sobere en precieze regie van Claude Schmitz en de verbluffende acteerprestaties van de hoofdrolspelers.” (Jean-Pierre Rehm).

Rien sauf l’été (2017)
Grand Prix Europe en Mention des Distributeurs, Rencontres internationales du moyen métrage de Brive 2017.
Het is zomer. Olivier is op zoek naar rust en wil weg uit de stad. Hij huurt een kamer in een kasteel op het platteland. Het worden zomerse dagen waarin de jongeman heel wat verschillende figuren ontmoet.