06

In aanwezigheid van de kunstenaar.

Tris Vonna-Michell (VK, 1982) staat bekend om zijn vocale live performances, die compact zijn in taal en tijd, en die vorm krijgen via film, fotografie en scenografische installaties.

In zijn films Registers en Smoke & Mirrors, combineert hij verhalende aspecten met beelden en audio-opnames van een reis die hij in 2008 maakte naar Japan. Plaatsen zoals Turijn, Essex en Stockholm zitten ook verweven in deze twee meerlagige werken, waarin hij het idee van de situationistische dérive uitwerkt. De snelle en poëtische monologen van Vonna-Michell zijn in feite reisverslagen gevuld met indrukken en ervaringen uit het stedelijke labyrint van ongekende plekken. De beelden die we ons voor de geest halen en die we navertellen, vallen echter niet samen met wat we daadwerkelijk zien en horen.

Een spilfiguur in zijn werk, die ook centraal staat in zijn nieuwe tentoonstelling in Jan Mot, is de experimentele dichter en uitgever Henri Chopin (1922-2008). Als poète sonore gebruikte Chopin bij de uitvoering van zijn klankdichten een bandopnemer als instrument, om zo een radicale benadering te ontwikkelen. Hij spoorde de poëzie- en literatuurwereld aan om gebruik te maken van nieuwe media, om de overheersende macht van het ‘woord’ zoals we dit kennen te overstijgen, en om onszelf te bevrijden van de pagina’s en de klankruimte te verkennen. Henri Chopin gaf zijn laatste voorstelling op 15 december 2007 in BOZAR.

Tris Vonna-Michell studeerde aan de Glasgow School of Art en de Städelschule in Frankfurt am Main. Hij stelde recent solo tentoon in onder meer Galeria Contempôranea/Fundação Serralves (Porto, 2017), La Verrière (Brussel, 2017), Presentation House Gallery (Vancouver, 2015) en op het 8ste Göteborg International Biennial for Contemporary Art (2015). Tris Vonna-Michell werd genomineerd voor de Turner Prize (2014) en de Hugo Boss Prize (2012). Hij leeft en werkt in Stockholm.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling van Tris Vonna-Michell in Jan Mot, 08/11 – 01/12. Luistersessie, door Marc Matter en Tris Vonna-Michell op 7 november 2018 om 19:00 in Jan Mot.