21

Iceberg, of “Waartoe zet Chris Marker ons aan?”
Werkplek
Aan zijn kameraden, de arbeiders, zei hij “dat ze echte films over hun situatie zelf moeten draaien, want echte films over pinguïns zullen pas overtuigen wanneer een pinguïn zelf een camera kan hanteren”
Les pingouins ont pris le pouvoir, door Chris MARKER, artikel in de krant Libération van 11 februari 2004
Chris Marker was altijd in de weer met het bestuderen van opname- en uitzendapparatuur. Van video-installaties tot Second Life, of van het 16mm-formaat tot het in kaart brengen van een Immemory of onvolmaakt geheugen … onvermoeibaar was hij op zoek en aan het experimenteren. Hij bleef zichzelf vragen stellen over de apparaten en trad met hen in dialoog in de hoop “een beetje meer macht te verkrijgen over dat geheugen”, onstabiel en altijd in beweging. Vaak spoorde hij de toeschouwers aan om van die apparaten gebruik te maken.
Dit project is ontstaan uit de vragen: “Waartoe heeft Chris Marker ons aangezet?” en “Waartoe zet hij ons vandaag aan?”   Iceberg kadert binnen de tentoonstelling Chris Marker - Memories of the Future in BOZAR. Het is een werkplek, een workshop en een hedendaagse ontmoetingsruimte waarin je zowel digitale als analoge apparaten, documenten, installaties en kennis terugvindt.

 

Deze plek, waar uitwisseling centraal staat, is open voor het publiek na reservatie. De ruimte zal tot een tentoonstellingsruimte worden omgevormd alvorens volledig te verdwijnen. In tussentijd maken zowel studenten van kunsthogescholen en middelbare scholen als andere groepen van de werkplek gebruik. Ze gaan er aan de slag met het werk van Chris Marker en met herinneringen, technische middelen en plaatsen, hier en nu in Brussel, België.

 

Stuur voor meer informatie of om plaatsen te reserveren voor de verschillende workshops een e-mail naar repertoires.animes@gmail.com.

 


Iceberg werd uitgewerkt door ARG, de Animation Research Group (Alexander Schellow, Milena Desse, Myriam Raccah, Olivia Molnar, Jules Urban, Xavier Gorgol, Anton Henne, Nicolas Wouters, Damien Safie), in samenwerking met BOZAR Cinema (Juliette Duret, Xavier García Bardón, Zoi Fulidu) op initiatief van Laurence Rassel (ERG). Met de medewerking van Agnès de Cayeux, Lucile Desamory, Gustave Fundi Mwamba, Glodie Mubikay Kabemba, Étienne Sandrin, Marie Voignier en vele anderen ...
Vernissage: vrijdag 19 oktober 2018 tussen 19 u. en 22 u.
Finissage: vrijdag 14 december 2018.