16

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) is een mijlpaal in de geschiedenis en legde voor het eerst een algemene norm vast voor alle mensen, volkeren en naties. 70 jaar later gaan zowel de politieke rechten en burgerlijke vrijheden erop achteruit. 2018 is het dertiende opeenvolgende jaar van deze terugval van de wereldwijde vrijheid. Terwijl globale overkoepelende kaders  onder druk staan en staten terughoudend zijn om zich hierover uit te spreken, biedt deze 70e verjaardag een uitgelezen gelegenheid om na te denken over de kernbeginselen van de mensenrechten in een geglobaliseerde en digitale wereld: universaliteit, interdependentie en ondeelbaarheid, gelijkheid en non-discriminatie
Samen met het Europees Parlement, het Open Society European Policy Institute en het Human Rights and Democracy Network organiseert BOZAR een paneldiscussie om af te tasten wat mensenrechten 70 jaar later betekenen voor individuele mensen en gemeenschappen. Kunnen we debatteren over of zelfs een stem uitbrengen tegen fundamentele vrijheden? Hoe kan kunst onze samenleving helpen om deze bedreiging van onze mensenrechten te benoemen en te bestrijden?

Bevestigde sprekers: Natalia Kaliada (Belarus Free Theatre Project),  Sylvain Plattevoort, (Cartooning for Peace), Pierre-Arnaud Perrouty (Directeur, la ligue des droits de l’homme), Marietje Schaake (European Parliament, ALDE-NL), Alice Mogwe (The Botswana Centre for Human Rights), gemodereerd door Brigitte Herremans (Liga voor de Mensenrechten, Vlaanderen)