26

Als deel van het onderzoeksproces en als voorbereiding op de nakende performance Debates on Division: When Private Becomes Public tijdens het programma PERFORMATIK 19.


Als onmiskenbare, actieve deelneemsters aan de feministische beweging in Rusland en wereldwijd, zijn curatrice Anna Bitkina en kunstenares Gluklya (Natalya Pershina Yakimanskaya) met hun performatief samenwerkingsproject Debates on Divison gestart in 2014, na de annexatie van de Krim, in een periode van radicale politieke omwenteling die de positie van Rusland op het geopolitieke toneel drastisch veranderde. Sindsdien is Debates on Division een reizend platform dat verschillende locaties aandoet (Sint-Petersburg, Amsterdam, Washington DC, Oslo) en een artistieke “taal van kwetsbaarheid” ontwikkelt en uitoefent. Als deel van het programma PERFORMATIK 19 zal de nieuwe editie van Debates on Division plaatsvinden bij BOZAR en onderwerpen aankaarten als liefde, vertrouwen en wantrouwen, schuld, autonomie en vrijheid.

Tijdens hun gesprek en workshop bij BOZAR zullen Gluklya en Anna Bitkina de praktijken van Russische kunstenaressen en politiek activistes voorstellen. Bovendien zullen ze het publiek deelgenoot maken van hun werkproces en hen uitnodigen om mee te brainstormen over een volgende performance. Met deze voorstelling van onvoltooid werk en een intiem, open gesprek met het publiek, hopen Gluklya en Anna Bitkina inzicht te bieden in de barsten in de moderne samenleving en een manier te vinden om ze met kunst te zalven.

Gluklya (Natalya Pershina-Yakimanskaya) is een pionier op het vlak van performancekunst in Rusland. Ze is medeoprichtster van het kunstenaarscollectief The Factory of Found Clothes (FFC) dat installaties, performances, video's, tekst en ‘sociale studies’ gebruikt om het concept ‘kwetsbaarheid’ te ontwikkelen en de link te leggen tussen het interne en het externe, het private en het publieke. Sinds 2003 is Gluklya stichtend lid van het kunstcollectief CHTO DELAT.
Haar werk werd tentoongesteld in Rusland en daarbuiten, zowel in collectieve als solovoorstellingen, onder meer op de 56e biënnale van Venetië, in het Pratt Institute (New York), het MMOMA (Moskou), Gallery Akinci (Amsterdam) en het MUMOK (Wenen). Momenteel bereidt ze zich voor op de komende tentoonstelling over kunst als vorm van activisme in het Nederlandse Van Abbe Museum.

Anna Bitkina is een zelfstandig curatrice en medeoprichtster van het vrouwelijke duo TOK (Creative Association of Curators) in Sint-Petersburg. Als curatrice heeft ze aandacht voor de lokale en globale gevolgen van het versnelde kapitalisme in landen uit de voormalige Sovjet-Unie.
Als gastcuratrice en spreekster nam ze deel aan de 3e Moscow Biennale of Contemporary Art en de 2e Moscow International Biennale for Young Art, en Manifesta 10. Bovendien werkte ze onder meer samen met de Russische nationale centra voor hedendaagse kunst, de V-A-C Foundation in Moskou, De Appel in Amsterdam, het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, de National Sculpture Factory in Cork, het raumlabor in Berlijn en het kunstcollectief CHTO DELAT.