18

In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat het Vredesverdrag van Versailles werd ondertekend. Het jubileumjaar valt samen met bijzonder spannende Europese verkiezingen. De confrontatie (en impact) van deze twee gebeurtenissen is opmerkelijk: staan we opnieuw voor een nationalisme dat ons continent destijds in een oorlog stortte? Om antwoorden te vinden op die vraag hebben we enkele prominente Europakenners uitgenodigd. Zij zullen van gedachten wisselen over vier hoofdthema’s die het huidige Europa vorm hebben gegeven.

Laurence Badel is hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de universiteit Paris 1 Panthéon-Sorbonne en lid van het Institut P. Renouvin. Haar onderzoek heeft betrekking op de diplomatieke praktijken en interregionale processen van de EU.
Thomas Maissen is historicus en docent aan de universiteit van Heidelberg (2004 tot 2013), gastprofessor aan de Parijse EHESS (École des hautes études en sciences sociales) in 2009 en fellow van het Institute for Advanced Studies de Princeton in 2010. Sinds september 2013 is hij directeur van het Institut historique allemand in Parijs.