28

In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat het Vredesverdrag van Versailles werd ondertekend. Het jubileumjaar valt samen met bijzonder spannende Europese verkiezingen. De confrontatie (en impact) van deze twee gebeurtenissen is opmerkelijk: staan we opnieuw voor een nationalisme dat ons continent destijds in een oorlog stortte? Om antwoorden te vinden op die vraag hebben we enkele prominente Europakenners uitgenodigd. Zij zullen van gedachten wisselen over vier hoofdthema’s die het huidige Europa vorm hebben gegeven.

Frédéric Bozo is professor hedendaagse geschiedenis aan de Sorbonne Nouvelle (universiteit Paris III, Institut d’études européennes). Zijn publicaties gaan over het Franse buitenlandbeleid en veiligheidsbeleid, trans-Atlantische betrekkingen en de geschiedenis van de Koude Oorlog.
Antonio Varsori is hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de faculteit politieke wetenschappen van de universiteit van Padua. Hij bekleedt een Jean Monnet-leerstoel voor de geschiedenis van de Europese constructie en is associate fellow bij het Cold War Study Centre (London School of Economics).