20

‘Om zich volledig in het koersmilieu in te leven’ fotografeert de Belgische kunstenaar Jef Geys (1934-2018) in 1969 de eerste Ronde van Frankrijk die Eddy Merckx zal winnen. Niet de glamour van de triomftocht is het leidmotief van zijn dwarse reportage, maar de samenhang van het bijzondere en het alledaagse in het wielerleven. Tussen toeschouwers, koersfietsen, volgwagens, reclameborden duikt hier en daar een renner op en dat kan Eddy Merckx zijn… Twee pagina’s van toenmalige Belgische kranten plaatsen het gebeuren helemaal in perspectief. De dag dat Merckx de Tour wint, zet Neil Armstrong de eerste stap op de maan. Jef Geys toont zich in deze expo weer de meester van de mix van Hoog en Laag (hier ook letterlijk) die hem tot een van de invloedrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars maakt.

Wist je dat?

 • Jef Geys: Ode aan de banaliteit

  Jef Geys (1934-2018) was een kunstenaar die naar eigen zeggen geen kunst maakte. 27 jaar na de vorige Geys expo in BOZAR, maakt hij zijn retour in het Paleis met een expo rond de Tour de France van 1969.

  — gepubliceerd op
 • ZOMERSE TIPS VOOR ARTY TRIPS

  Hit the road

  Nog op zoek naar een vakantiebestemming om je blik te verruimen en je Instagram-volgers stikjaloers mee te maken? Ruil dan je Tripadvisor in voor BOZAR en reis de wereld rond zonder Brussel en het Paleis voor Schone Kunsten te verlaten! Hier de vijf aanraders van BOZAR.

  — gepubliceerd op