17

Wereldvermaard Egyptisch archeoloog dr. Zahi Hawass was secretaris-generaal van de Supreme Council of Antiquities en de eerste staatssecretaris bevoegd voor archeologische vondsten in Egypte. Hij schreef meer dan 40 boeken, zowel voor academici als voor het grote publiek, en heeft meer dan 150 wetenschappelijke artikels op zijn naam staan. De graftombes van de piramidebouwers in Gizeh, de Vallei van de Gouden Mummies in de Bahariya-oase en de piramides van Cheops en Teti behoren tot zijn grootste ontdekkingen.

De energieke persoonlijkheid van dr. Hawass en zijn uitgebreide kennis hebben wereldwijd interesse aangewakkerd voor het oude Egypte. Hij ontving maar liefst zeven keer een eredoctoraat en werd in 2006 door Time Magazine opgenomen in de lijst van 100 meest invloedrijke personen ter wereld. In 2017 werd hij tot ambassadeur voor de vrede en het cultureel erfgoed benoemd door de International Federation of Peace and Sustainable Development.

Tijdens de lezing zal dr. Zahi Hawass historische, hedendaagse en toekomstige opgravingen en onderzoek bespreken met een bepalende rol in de wereld van de Egyptologie.