27

In aanwezigheid van de regisseur.

Amal is 14 jaar oud wanneer ze tijdens de Egyptische revolutie op het Tahrirplein terechtkomt, nadat haar vriendje stierf bij de Port Said-stadionramp. Tijdens de protesten wordt ze door de politie geslagen en bij het haar over het plein gesleurd. Deze ‘coming of age’ film volgt haar in de jaren na de revolutie. Terwijl de film afwisselt tussen de opeenvolgende gebeurtenissen en Amals snel veranderende leven en uiterlijk, zien we haar zoeken naar haar eigen identiteit in een land in volle verandering.

Mohamed Siam is een Egypte cineast. Naast lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences is hij fellow bij Sundance, IDFA en Fabrique des Cinémas du Monde. Zijn films zijn vertoond in NYFF, Karlsbad en Carthago, waar hij in 2018 de Gouden Tanit won en in 2017 de Prijs voor Beste Cinematografie. Amal was de openingsfilm op IDFA 2017. De documentaire won de Sheffield Jury Prize en de FidaDoc Award, de Robert Bosch Filmprijs en de Thessaloniki Award. Siam is werkzaam als onderzoeker en cineast aan de Amerikaanse universiteit in Parijs.

De vertoning wordt onmiddelijk gevolgd door een gesprek met Mohamed Siam en Ruth Vandewalle, gemodereerd door Brigitte Herremans: Wat rest er nog van de Egyptische revolutie?