29

Op de vooravond van uitgestelde Congolese verkiezingen werken twee Congolese en twee Belgische cineasten aan een film over Kinshasa en haar verzet tegen de erfenissen van het kolonialisme. De vier filmmakers willen samen een verhaal vertellen. Ze zijn echter opgegroeid aan verschillende kanten van de geschiedenis, en hebben daardoor andere ideeën over hoe ze dat zouden aanpakken. Hoe moet de film eruit zien? Wie moet erin voorkomen? Voor wie wordt de film gemaakt? Faire-part is de zoektocht van vier filmmakers naar een manier om de stad te portretteren. Ze filmen artistieke performances in de openbare ruimte, en schetsen zo een provocatief beeld van Kinshasa en haar relaties met de rest van de wereld.

Collectif faire-part is een collectief van Belgische en Congolese filmmakers. Ze willen nieuwe verhalen vertellen over Kinshasa, Brussel, en de relatie tussen beide steden. Het collectief bestaat uit Anne Reijniers, Nizar Saleh, Paul Shemisi en Rob Jacobs.

 

Na deze filmvertoning volgt de debat “Débat System K" met : Freddy Tsimba (kunstenaar), Vitshois Mwilambwe (kunstenaar; oprichter van KinArt Studio), Geraldine Tobe (kunstenares), Renaud Barret (regisseur), Jolie Ngemi (choreagraaf) en KOKOKO! , Rob Jacobs (Collectif Faire Part). Moderator: Veronique Rieffel (curatrice).