21

De Egyptische filmmaker Mohamed Siam en de Belgische Midden-Oosten-expert Ruth Vandewalle debatteren over de nasleep van de Arabische revolutie. Acht jaar na het begin van de Arabische Lente en de onrust op het Tahrirplein in Caïro vertoont BOZAR Siams documentaire Amal, over het 14-jarige meisje dat tijdens de manifestaties door de politie in elkaar werd geslagen. De coming-of-age-documentaire volgt Amal in de jaren na de revolutie tijdens haar zoektocht naar een identiteit in een land waar niets ooit nog hetzelfde zal zijn. De vertoning wordt onmiddellijk gevolgd door het debat, gemodereerd door Midden-Oosten-expert Brigitte Herremans.

Mohamed Siam is een Egypte cineast. Naast lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences is hij fellow bij Sundance, IDFA en Fabrique des Cinémas du Monde. Zijn films zijn vertoond in NYFF, Karlsbad en Carthago, waar hij in 2018 de Gouden Tanit won en in 2017 de Prijs voor Beste Cinematografie. Amal was de openingsfilm op IDFA 2017. De documentaire won de Sheffield Jury Prize en de FidaDoc Award, de Robert Bosch Filmprijs en de Thessaloniki Award. Siam is werkzaam als onderzoeker en cineast aan de Amerikaanse universiteit in Parijs.

Ruth Vandewalle is een Belgische documentairemaakster en onderzoekster. Ze behaalde haar masterdiploma Midden-Oostenstudies en Arabisch in Caïro, waar ze sinds 2009 woont, en ging tijdens de Arabische opstand in 2011 aan de slag als nieuwsproducer. Sindsdien versloeg ze nieuwsfeiten uit het hele Midden-Oosten en maakte ze tal van reportages voor verschillende Europese media.