20

Saoedi-Arabië wordt vaak als een ‘antidemocratische’ en ‘contrarevolutionaire’ macht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika beschouwd. Dat beeld moet echter tegenover een genuanceerder inzicht in de Saoedische buitenlandpolitiek worden geplaatst, met een breder discours voor de regio dan dat van ‘voorstanders van een goede democratie’ enerzijds en ‘tegenstanders van een slechte democratie’ anderzijds. Zodra we begrijpen dat het Saoedische buitenlandbeleid door de elite geleid en ‘door hun belangen gemotiveerd’ wordt, en niets met een wahabistische ideologie te maken heeft, kan de situatie correcter beoordeeld worden.

Oz Hassan is hoogleraar en hoofd van de vervolgopleidingen in het departement Politieke en Internationale studies van de universiteit van Warwick. Oz Hassan werd tot ‘fellow’ benoemd bij de Royal Society of Arts (RSA) en is lid van de LSE Ideas-denktank rond de internationale aangelegenheden van de VS. Eerder was hij gastonderzoeker binnen het programma rond democratie en rechtsleer van de Carnegie Endowment for International Peace in Washington D.C. (VS).

Cartoonist:
Khalid Gueddar
(Rabat, °1975) studeerde beeldende kunsten in Parijs. Hij creëerde de eerste satirische site in Marokko, www.baboubi.com, en stond aan de wieg van het satirische weekblad Baboubi, dat de ‘Prix vache’ in de wacht sleepte op de internationale cartoonbeurs Salon International de la Caricature, du Dessin de Presse et d’Humour in Saint-Juste-le-Martel. Demain Magazine en Doumane mochten Gueddars tekeningen niet publiceren omwille van de karikaturale verwijzing naar de Marokkaanse koninklijke familie. Bovendien werd hij omwille van zijn tekeningen veroordeeld tot drie maanden cel in de stad Kenitra.