24

Swedish Chamber Orchestra Swedish Radio ChoirThomas Dausgaard leiding – Nina Stemme Leonore – Michael Weinius Florestan – John Lundgren Pizzaro – Malin Christensson Marcellina – Johan Schinkler Rocco – Karl Magnus Fredriksson Don Fernando – Daniel Johannsen Joaquino – Sam Brown regie – Bengt Gomér decors, lichtontwerp

Programma

Fidelio, op. 72 Ludwig van Beethoven


Beethoven sleutelde tijdens zijn leven nogal wat aan zijn enige opera. Hij hercomponeerde de ouverture (bekend onder de originele titel Leonore) een aantal keer en maakte het werk een pak korter. Het Swedish Chamber Orchestra en Thomas Dausgaard maken nu hun eigen versie van Fidelio, met herwerkte gesproken dialogen vanuit het standpunt van Joaquino, in een innovatieve “mise en espace” van de jonge Britse regisseur Sam Brown. Ergens tussen een geënsceneerde en een concertante uitvoering vinden deze artiesten de juiste toon om het verhaal van Leonore (vertolkt door de bejubelde Nina Stemme) en Florestan te vertellen.

Wist je dat?

 • Beethoven 2020

  Fidelio: feminisme in de cel

  Treden de eerste ontwenningsverschijnselen op na het einde van de gevangenisserie Orange is the New Black? Dan gooit BOZAR je met plezier weer achter de tralies, met niet één, maar TWEE producties van Beethovens geliefde opera Fidelio: de ene met een van 's werelds grootste operasterren, de andere met ... poppen.

  — gepubliceerd op
 • Hoe benut ik ze optimaal in 2020?

  DE BOZAR GIFT CARD

  Concert, film, expo, theater – met de BOZAR GIFT CARD zijn de opties eindeloos. Hier alvast een selectie evenementen die slechts het feestelijk topje van de enorme cadeauberg zijn.

  — gepubliceerd op