22

Kinshasa is en blijft een epicentrum op het vlak van kunst. Het is vandaag een bruisende megalopolis met 12 miljoen inwoners waar creativiteit, experimenten, nieuwe talen en vormen hoogtij vieren, ver weg van de platgetreden paden en met een heruitgevonden esthetiek.
Een vijftiental jaar geleden werd er in Kinshasa een nieuwe generatie jonge kunstenaars geboren die afstand nam van haar voorouders. Meer nog, de kunstenaars stelden de conventionele lessen aan de Académie des Beaux-Arts of de almacht van de Rumba en de Ndombolo in vraag ... Hun handelsmerk zou een “creatieve vrijheid” kunnen zijn, ontdaan van de sociale en intellectuele normen, en die Kinshasa omvormt tot een gigantisch artistiek laboratorium.
Het is die alternatieve scene die Anne Reijniers, Nizar Saleh, Paul Shemisi en Rob Jacobs met de mooie documentaire Faire-Part in de verf willen zetten. De scene staat ook centraal in de nieuwe film van Renaud Barret, System K, die in het voorjaar van 2019 in de zalen komt. De regisseur schetst het portret van zes figuren van die nieuwe generatie.
Na de vertoning van de films en van fragmenten van getuigenissen van sommige hoofdrolspelers, wil het debat wijzen op de vitaliteit, de harde realiteit en de dromen van deze kunstenaars, die niet alleen hun eigen identiteit maar ook die van hun stad boetseren.

Met: Renaud Barret (regisseur), JP Mika (kunstenaar); Vitshois Mwilambwe (kunstenaar; oprichter van KinArt Studio); Jolie Ngemi (choreograaf); Rob Jacobs (regisseur);  Freddy Tsimba (kunstenaar), Rodriguez Vangama (muzikant) en KOKOKO!
Moderator: Veronique Rieffel (curatrice)

Wist je dat?