08

Belgian National OrchestraHugh Wolff leiding – Vadim Repin viool

Programma

Go, solo n° 1 pour orchestre Pascal Dusapin
Concerto voor viool en orkest nr. 2, op. 63 Sergej Prokofjev
Symfonie nr. 7, op. 92 Ludwig van Beethoven


MUZIEK ALS UTOPIE

Het hele orkest als één solist? We kennen de solist vóór het orkest, zoals u de sterviolist Vadim Repin zal horen bij het Tweede Concerto van Prokofiev. Met dit concert wilde Prokofiev weg van het ouderwetse; simpelweg een compositie van pure muzikaliteit. Een concert met een kosmopolitisch karakter ; de Russische componist schreef het tijdens een tournee door West-Europa.
Ook kennen we de symfonie waarbij het hele orkest samenwerkt als een organisme, met de Zevende van Beethoven als een perfect voorbeeld, een muzikale utopie.
De hedendaagse componist Pascal Dusapin schreef op zijn beurt zeven Solos for Orchestra. In het eerste deel van deze orkestsolo’s, horen we een worsteling tussen “ritmische waanzin en melodische souplesse,” aldus de componist. De muziek probeert één te worden tussen twee tegengestelde instincten. Het ene probeert halsstarrig terug te keren naar de oorspronkelijke melodische samenklank, het andere probeert die samenklank juist te verdelen. De strijd wordt aangegaan! Dusapin koos voor dit eerste deel de toepasselijke titel ‘Go’ vanwege het “stevige voornemen dat erin doorklinkt (’on y va!’) maar ook als referentie naar het traditionele Chinese strategiespel waarin men met eenvoudig materiaal moet proberen nieuwe grondgebieden te vormen.”
 

Wist je dat?

  • Een Frans componist in Brussel

    Portret: Pascal Dusapin

    Wat hebben violist Renaud Capuçon, organist Olivier Latry, het Quatuor Danel, het Belgian National Orchestra en het Symfonieorkest van de Munt met elkaar gemeen? Antwoord: het portret dat BOZAR van de Franse componist Pascal Dusapin schetst. Dusapin is een uitstekend onderwerp voor een portret , want de briljante componist, die uitblinkt in alle genres, van solowerk, kamermuziek en symfonieën tot zang, heeft al lang een bijzondere band met België en de Munt.

    — gepubliceerd op