06

Belgian National OrchestraStanislav Kochanovsky leiding – Nikolai Lugansky piano

Programma

Spaans Capriccio, op. 34 Nikolay Rimsky-Korsakov
Concerto voor piano en orkest nr. 2, op. 16 Sergej Prokofjev
Symfonie nr. 5, op. 64 Pjotr Tsjaikovski


ANDERS DAN ANDEREN

Het creëren en behouden van puur Russische muziek. Dat was het doel van De Vijf, een invloedrijk gezelschap van Russische componisten, waaronder Nikolaï Rimsky-Korsakov. De titel Capriccio espagnol zou je in deze context dus niet snel verwachten. Toch is juist de exotische interesse naar andere muziekstijlen kenmerkend voor deze Vijf – het definiëren van de Ander om de eigen identiteit te versterken.
Piotr Ilyich Tsjaikovski moest niets hebben van de overtuigingen van de Vijf, maar beide partijen stonden wel op vriendelijke voet met elkaar. De Vijfde symfonie van Tsjaikovski houdt zich niet bezig met landsgrenzen en overtuigingen, maar is een puur abstract muzikaal meesterwerk dat u zeker niet mag missen.
Naast politiek en pure muzikaliteit, bestaan er ook nog universeel menselijke gevoelens. Zo wijdde Prokofiev zijn Tweede Concerto uit groot respect en verdriet aan zijn vriend, studiegenoot en pianist Max Schmidthof, die zichzelf van het leven had beroofd. De Russische pianist Nikolay Lugansky soleert in dit eerbetoon.