06

Quatuor Danel

Programma

Strijkkwartet nr. 4 Pascal Dusapin
Strijkkwartet nr. 8, op. 110 Dmitri Sjostakovitsj
Quatuor à cordes César Franck


Al sinds de jaren 1970 exploreert de Franse componist Pascal Dusapin muzikale vormen en genres, van solowerken tot kamermuziek en van orkestmuziek tot opera’s … Hij schreef zijn vier eerste strijkkwartetten tussen 1982 en 1997. Het geheel schetst een mooi beeld van zijn oeuvre, aangezien ze de evolutie in zijn muzikale composities illustreren. In 2004 goot het Quatuor Danel ze in een album. Als Dusapin-experten brachten de leden van het beroemde Franse gezelschap zijn 4e Strijkkwartet (1996-1997), dat als een soort dagboek geïnspireerd is op de internationale politieke gebeurtenissen van toen. Vervolgens brengt het gezelschap het 8e Strijkkwartet van Sjostakovitsj, een intens werk dat een bevreemdende en bedrukte sfeer schept. Het Quatuor Danel vervolledigt het programma met het Frans postromantisme van César Franck. 
 

Wist je dat?

 • Een Frans componist in Brussel

  Portret: Pascal Dusapin

  Wat hebben violist Renaud Capuçon, organist Olivier Latry, het Quatuor Danel, het Belgian National Orchestra en het Symfonieorkest van de Munt met elkaar gemeen? Antwoord: het portret dat BOZAR van de Franse componist Pascal Dusapin schetst. Dusapin is een uitstekend onderwerp voor een portret , want de briljante componist, die uitblinkt in alle genres, van solowerk, kamermuziek en symfonieën tot zang, heeft al lang een bijzondere band met België en de Munt.

  — gepubliceerd op
 • PORTRET DUSAPIN: 3 PARELTJES UIT ZIJN INSTRUMENTALE WERK

  Na de succesvolle première van zijn opera Macbeth Underworld in de Munt blijft componist Pascal Dusapin een centraal punt van dit muzikale seizoen. In februari kan je genieten van drie van zijn verbluffendste instrumentale werken ... en meteen ook een Belgische première meepikken.

  — gepubliceerd op