18

Belgian National OrchestraCristian Măcelaru leiding – Andrei Ioniţă cello

Programma

Roemeense rhapsodie, op. 11/1 Georges Enescu
Concerto voor cello en orkest, op. 85 Edward Elgar
Symfonie nr. 5, op. 100 Sergej Prokofjev


WEGEN NAAR EEN NIEUW BEGIN

In 1919 onderging Edward Elgar een operatie om zijn amandelen te laten verwijderen, destijds een gevaarlijke onderneming voor een man op leeftijd. Toen hij gelukkig weer bij bewustzijn kwam schreef hij de eerste melodieën voor zijn Cello Concerto. De jonge Roemeense cellist Andrei Ioniță brengt dit werk ten gehore, waarin de sterfelijkheid van de mens en de wanhoop die daarmee gepaard gaat weerklinkt. Elgar verwijst hiermee naar de Eerste Wereldoorlog, die nog maar net was afgelopen. De oorlog maakte een grote indruk op Elgar en hij componeerde vrijwel niets in deze jaren door de “verschrikkelijke schaduw” die over de wereld hing.
Prokofiev schreef zijn Vijfde Symfonie in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, hoewel uit zijn werk juist hoop spreekt. In dit werk bejubelt hij de “vrije en gelukkige mens – zijn kracht, zijn edelmoedigheid en de zuiverheid van zijn ziel.” In overeenstemming met Elgar echter, kwam het thema van deze symfonie ook tot hem vanuit het onbewuste: “Ik kan niet zeggen dat ik dit thema heb gekozen; het werd in mij geboren en moest zichzelf tot uiting brengen.” De avond wordt gedirigeerd door Cristian Măcelaru, die sinds kort chef is bij het WDR Sinfonieorchester in Keulen.
 

Wist je dat?

  • George Enescu: ode aan de melodie

    Georges Enescu (1881-1955) was ongetwijfeld de grootste Roemeense componist van de 20ste eeuw. Voel je vooral niet schuldig als je die naam nog nooit hebt gehoord: de componist is bij het grote publiek nog frustrerend onbekend. In het kader van EUROPALIA ROMANIA belicht BOZAR zijn werk.

    — gepubliceerd op