22

Belgian National OrchestraHugh Wolff leiding – Renaud Capuçon viool

Programma

Appalachian Spring Aaron Copland
Aufgang, concerto voor viool en orkest Pascal Dusapin
Symfonie nr. 1, op. 38, "Lente" Robert Schumann


TERUG NAAR DE NATUUR

“Want alle dingen veranderen, om plaats te maken voor elkaar”. Zo beschreef Euripides al de kracht van de natuur die constant verandert en zich ontwikkelt. Deze gedachte horen we terug in het vioolconcert Aufgang, waarin “het conflict tussen duisternis en verblindend licht de drijvende kracht is.” De schaduwen in het orkest zullen plaats maken voor het stralen van de viool. Dusapin schreef Aufgang speciaal voor Renaud Capuçon, die we voor de Belgische première van dit werk in hoogsteigen persoon mogen ontvangen in Brussel.
In hetzelfde thema past de Eerste Symfonie van Robert Schumann, die de bijnaam ‘Frühlingssinfonie’ heeft. Aan een vriend schrijft hij: “Kan je je orkest een beetje verlangen naar lente inblazen wanneer het speelt? Dit was het meest in mijn gedachten toen ik deze symfonie schreef.”
Het voorjaarsontwaken inspireerde ook Aaron Copland bij Appalachian Spring, zo lijkt duidelijk uit de titel. Dit berust echter op een misverstand. Hoewel de lente zeker een thema is in zijn compositie, slaat het Engelse ‘spring’ in de titel op ‘bron’.
 

Wist je dat?

 • Een Frans componist in Brussel

  Portret: Pascal Dusapin

  Wat hebben violist Renaud Capuçon, organist Olivier Latry, het Quatuor Danel, het Belgian National Orchestra en het Symfonieorkest van de Munt met elkaar gemeen? Antwoord: het portret dat BOZAR van de Franse componist Pascal Dusapin schetst. Dusapin is een uitstekend onderwerp voor een portret , want de briljante componist, die uitblinkt in alle genres, van solowerk, kamermuziek en symfonieën tot zang, heeft al lang een bijzondere band met België en de Munt.

  — gepubliceerd op
 • PORTRET DUSAPIN: 3 PARELTJES UIT ZIJN INSTRUMENTALE WERK

  Na de succesvolle première van zijn opera Macbeth Underworld in de Munt blijft componist Pascal Dusapin een centraal punt van dit muzikale seizoen. In februari kan je genieten van drie van zijn verbluffendste instrumentale werken ... en meteen ook een Belgische première meepikken.

  — gepubliceerd op