05

Uitzonderlijke muzikanten vieren de samenwerking tussen Azië en Europa

Ter gelegenheid van de internationale dag van de Asia Europe Meeting (ASEM), een samenwerkingsplatform dat 53 landen van de beide continenten bijeenbrengt, zorgt de jonge Noorse violist Eldbjørg Hemsing voor een bijzondere muzikale ontmoeting tussen de werken van de Chinese componist en oscarwinnaar Tan Dun en die van de meesters die hem inspireerden: Bartók, Ysaÿe en Grieg.

Daarna treed je in de voetsporen van Marco Polo, die in het collectief geheugen gegrift staat als de grootste reiziger van zijn tijd. Op de tonen van de muzikale dialoog die door de Griekse componist en oedspeler Kyriakos Kalaitizidis bedacht werd, volgen we de beroemde Italiaanse koopman tot aan de uiterste grenzen van het Verre Oosten. De muzikanten uit het Middellandse Zeegebied, Mongolië en China brengen zijn avonturen tot leven met originele composities en traditionele melodieën.

Een programma om naar te luisteren en samen over na te kaarten met het oog op de toekomst.

Part 1 :  Eldbjørg Hemsing, violin                                                       Part 2 : Ensemble En Chordais (Greece)                                                                                              

Lingling Yu: pipa
Marco Rosa Salva: recorder
Amartuvshin Baasandorj: vocals
Kiya Tabassian: setar, voice, artistic direction
Keyvan Chemirani: tombak, daff
Kyriakos Petras: violin
Kyriakos Kalaitizidis: oud, vocals, artistic direction
Petros Papageorgiou: toumpeleki, defi, bendir
Alkis Zopoglou: qanun
Mathilde Gomas: viola da gamba

Part 1 : Hero sonata and Fire Ritua (excerpts) , Tan Dun - Transylvanian dance, Béla Bartók
Caprice no. 11, Niccolò Paganini - Ballade, Eugène Ysaÿe -
The last Spring (melody), Edvard Grieg -  Sonata Saxifraga, Øistein Sommerfeldt - Seterjentens Søndag, Ole Bull      Part 2 :   Traditional music from China, Mongolia, Greece and the Mediterranean Sea -  Original compositions  by Kyriakos Kalaitizidis and Kiya Tabassian.