25

"Een 4000 jaar oude rock'n'rollband.” - William S. Burroughs

The Master Musicians Of Jajouka groeiden uit tot een icoon van de tegencultuur toen Brian Jones van de Rolling Stones toegaf dat zelfs hij zich geradbraakt voelde na een paar dagen op het festival in hun kleine dorp aan de voet van het Marokkaanse Rifgebergte, waar hij hun concerten kwam opnemen. Hun reputatie werd bestendigd door de release van Brian Jones presents the Pipes of Pan at Jajouka op Rolling Stones Records in 1971, en is tot op vandaag onverminderd.

Volgens de overlevering was deze muziek een cadeau van Sidi Achmed Sheik, één van de eerste islamistische missionarissen die het dorpje Jajouka bezocht en wiens graf de dorpelingen voorzag van baraka, helende spirituele kracht. De syncretische muziek zou ook wortelen in de aanbidding van Pan: volgens de legende verscheen de ‘geitman’ Bou Jeloud eens per jaar vanuit zijn grot boven het dorp om vruchtbaarheid te brengen, aangelokt door tromgeroffel en het blatende geluid van de rhaita, een traditioneel blaasinstrument. De groep voert dit ritueel jaarlijks opnieuw uit. Aangevoerd door Bachir Attar brachten The Master Musicians Of Jajouka hun muzikale traditie de 21ste eeuw binnen. Ze traden op over de hele wereld, vormen binnen de islamitische wereld de groep met de meeste opnames, verschenen in verschillende films en verwelkomden een rits aan artistieke vernieuwers in hun dorp – van Ornette Coleman en William S. Burroughs tot Mick Jagger en Talvin Singh.


​​​​​​​Chie Mukai is een Japanse componiste en muzikante, vooral bekend van haar ondergrondse improvisatiegroep Ché-SHIZU. Sinds 1975 is ze betrokken bij geïmproviseerde uitvoeringen, toen ze deelnam aan de East Bionic Symphonia groep, een afstudeerproject voor studenten van Takehisa Kosugi aan de Bigakko kunstacademie in Tokyo. Haar basisinstrument is de erhu of Chinese viool, daarnaast is ze vocaliste, speelt ze piano en percussie. Elk jaar organiseert ze het Perspective Emotion mixed media arts festival in Tokyo. Sinds 2010 werkt ze regelmatig samen met Kenya Kawaguchi, Masayoshi Urabe, Seiichi Yamamoto.