06

Belgian National OrchestraAndrew Gourlay leiding – Lorenzo Gatto viool

Programma

Extenso, solo n° 2 pour orchestre Pascal Dusapin
Concerto voor viool en orkest nr. 4, op. 31 Henry Vieuxtemps
Schilderijen van een tentoonstelling (orkestratie Maurice Ravel) Modest Mussorgsky


ORIGINELEN

“Een symfonie met vioolsolo”, zo omschreef componist Hector Berlioz het Vierde Vioolconcerto van Henri Vieuxtemps. Inderdaad neemt het orkest een prominente rol aan in deze compositie. Vieuxtemps laat de luisteraar ook even wachten op de solist – hij opent het concert met een statig andante voor het orkest. Toch is het echt de violist die uiteindelijk de hoofdrol krijgt, bij ons gespeeld door de rijzende sterviolist Lorenzo Gatto. Met deze Belgische solist vieren we het 200ste geboortejaar van Henri Vieuxtemps, die in 1820 werd geboren in Verviers.
Er zijn vele arrangementen en bewerkingen gemaakt van Moessorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling, maar die van Maurice Ravel is veruit de bekendste. Hij kleurt elk schilderij op eigenzinnige wijze in. Zo componeert hij een solo voor saxofoon, een instrument dat pas net daarvoor was uitgevonden en niet gangbaar was voor gebruik in een symfonieorkest. We zullen de schilderijen van Hartmann, die de inspiratie vormen voor dit werk, voortaan via deze muziek moeten bekijken – de originele doeken zijn helaas verloren gegaan.

Opgelet: Dit concert vindt bij uitzondering plaats op een zaterdag.
 

Wist je dat?

 • Een Frans componist in Brussel

  Portret: Pascal Dusapin

  Wat hebben violist Renaud Capuçon, organist Olivier Latry, het Quatuor Danel, het Belgian National Orchestra en het Symfonieorkest van de Munt met elkaar gemeen? Antwoord: het portret dat BOZAR van de Franse componist Pascal Dusapin schetst. Dusapin is een uitstekend onderwerp voor een portret , want de briljante componist, die uitblinkt in alle genres, van solowerk, kamermuziek en symfonieën tot zang, heeft al lang een bijzondere band met België en de Munt.

  — gepubliceerd op
 • PORTRET DUSAPIN: 3 PARELTJES UIT ZIJN INSTRUMENTALE WERK

  Na de succesvolle première van zijn opera Macbeth Underworld in de Munt blijft componist Pascal Dusapin een centraal punt van dit muzikale seizoen. In februari kan je genieten van drie van zijn verbluffendste instrumentale werken ... en meteen ook een Belgische première meepikken.

  — gepubliceerd op