21

“We ervaren de natuur als recreatief (...), een retro-effect. In onze cultuur wordt de natuur constant voorgesteld als een vergane wereld.” - Koert Van Mensvoort.

 

Hoe kunnen we ons de dierlijke mens in de natuur van de toekomst voorstellen? Welk ecosysteem wordt daaraan gekoppeld? Welke lessen werden getrokken uit Biosphere 2, het gewaagde eco-optimistische experiment uit 1991 onder impuls van Ed Bass en John Polk Allen? Hoe dragen de inzichten uit het experiment bij tot de huidige milieu-uitdagingen wereldwijd? En welke plaats is er voor technologie weggelegd?

 


PROGRAMMA: 
10:00 Inleiding + film van Brussels landschapsarchitect Bas Smets

10:30 Lezing door Kathelin Gray, directrice van Biophere 2 en oprichtster van Ecotechnics
 

11:15 Korte reflecties door Angelo Vermeulen (kunstenaar), Ivan Henriques (kunstenaar), Philippe Claeys (geoloog aan de VUB), Tom Lenaerts (interuniversitair instituut voor bio-informatica Brussel) en Karine Van Doninck (LLN).

 

12:00 - 13:00 Living Library een interactief format waarin deelnemers kunnen meedoen aan een rondetafelgesprek aan verschillende tafels, waar het gesprek telkens door één of twee personen geleid wordt. Het gaat om onderzoekers, kunstenaars, activisten en experts die zich buigen over verschillende aspecten van de wereld, om de vooruitzichten inzake het ecosysteem van de toekomst in kaart te brengen en te voorspellen. De deelnemers verwisselen drie keer van tafel terwijl de gespreksleiders blijven zitten.

Host: Marleen Wynants (Crosstalks)

 

Dit evenement is onderdeel van het project Casterman-Hamers Academic Chair History & Philosophy of Sciences  en wordt georganiseerd door VUB Crosstalks en STAL (een gezamenlijk project van de VUB, ULB en BOZAR) binnen het I Love Science Festival.