26

Uday Bhawalkar Dhrupad zang – Pratap Awad pakhawaj – Romina Lischka viola da gamba, artistieke directie, Dhrupad zang – Hathor Consort

Een ontmoeting tussen het Engeland van Elizabeth I en de dhrupad-traditie aan het Moghul-hof van Akbar de Grote

Werken van Tobias Hume
Werken van Robert Parsons
Werken van Jakob van Eyck
Werken van John Dowland
Raga's * * * *


Het Hathor Consort confronteert Engelse gambafantasies met de Indiase Dhrupad traditie. Dhrupad, letterlijk ‘ het onbewogen woord’, is een van de oudste genres van de Indiase muziek. De liggende tonen – voor de gelegenheid door gamba’s gespeeld – creëren een bezwerend effect dat typisch is voor dit repertoire. Uday Bhawalkar zingt hierboven uiterst verfijnde en genuanceerde melodieën. Het vrije karakter van deze muziek kent een sterke verwantschap met de Engelse consortmuziek  die meer dan vierhonderd jaar geleden klonk aan het hof van Elisabeth I.  Voor dit programma neemt Romina Lischka, de oprichtster van het consort, niet enkel de gamba ter hand, maar etaleert ze tevens haar vocale talenten.  

Wist je dat?

 • Op reis met Romina Lischka

  A Passage To India

  Het portret dat BOZAR dit seizoen schetst van Romina Lischka is meteen ook een fascinerende wereldreis van Londen naar het Indiase Uttar Pradesh. Met haar favoriete instrument in de aanslag verruimt de gambaspeelster je muzikale horizon en laat ze je via haar repertoire proeven van dhrupad – traditionele, 16e-eeuwse Mogolmuziek. Tijdens drie concerten neemt ze je mee op een tocht door tijd en ruimte, op verkenning door het verrassend uitgebreide repertoire van de viola da gamba.

  — gepubliceerd op
 • OOSTERSE SFEREN MET ROMINA LISCHKA

  Romina Lischka is ongetwijfeld één van de meest geliefde viola da gambaspeelsters van het moment. Door haar intelligente en tedere spel kreeg deze Weense muzikante al op jonge leeftijd de kans om het podium te delen met het Collegium Vocale Gent en het Ricercar Consort. Ondertussen heeft ze ook faam gemaakt als soliste, Dhrupad-interpreet en artistieke leidster van haar Hathor Consort. BOZAR wijdt in het seizoen 2019-2020 een portret aan deze gepassioneerde muzikale duizendpoot. BOZAR sprak met haar over Dhrupad Fantasia.

  — gepubliceerd op