26

De tentoonstelling TENDENCIES brengt werken voor het voetlicht die wetenschappelijke en technologische innovaties tegelijk behelzen en in vraag stellen. De vierde editie van de expo plaatst vraagtekens bij de dystopische dan wel utopische toekomst die ons te wachten staat. Zes kunstenaars – Marjolijn Dijkman, Jerry Galle, Mikkel Rørbo, Kris Verdonck, Pierre Jean Giloux, het collectief SEAD gunnen ons via hun geluidsinstallaties en beeldende composities een blik op de planeet in bovenaanzicht (‘overview effect’), als waren we astronauten bij wie de kwetsbaarheid van het leven daagt bij de aanblik van de Aarde.

Kan artificiële intelligentie ons helpen om onze planeet op een verstandige manier te bewonen, samen met de andere levende wezens? Of wijst de technologie ons veeleer op onze eigen beperkingen en die van onze ontwikkeling? TENDENCIES zoekt het uit …

Curator: Raphaël Stevens, onafhankelijk onderzoeker, essayist, auteur van 'Comment tout peut s’effondrer' met Pablo Servigne (Seuil, 2015), 'Petit traité de résilience locale' met Agnès Sinaï (ECLM, 2015) en 'Une autre fin du monde est possible' met Pablo Servigne en Gauthier Chapelle (Seuil, 2018).

 

Voorbij