11

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei 2019 slaan BOZAR en Cartooning for Peace, een internationaal netwerk van 184 cartoonisten, de handen in elkaar voor de voorstelling van een selectie unieke cartoons over belangrijke maatschappelijke onderwerpen en de vrijheid van meningsuiting: vrouwenrechten, censuur, ecologische noodsituaties, de migratiecrisis, pedofilie ... Tekeningen die met slechts enkele lijnen de zorgen van burgers op humoristische, ironische wijze omzetten in beschuldiging en aanklacht.
Centraal in de voorstelling staan een twintigtal animatiefilms van het werk van cartoonisten van over de hele wereld: Cécile Bertrand (België), Joep Bertams (Nederland), Boligán (Mexico), Firoozeh (Iran), Kichka (Israël), Kroll (België), Plantu (Frankrijk), Telnaes (Verenigde Staten), Xia (China), enz.
Met een reeks interviews van perscartoonisten over de “beperkingen” van het vak en een selectie tekeningen bij de kortfilms.

Cartooning for Peace
De organisatie Cartooning for Peace werd in 2006 door Kofi Annan en Plantu opgericht en verenigt wereldwijd 184 cartoonisten die zich via de universele taal van cartoons inzetten voor de vrijheid van meningsuiting, mensenrechten en onderling respect tussen verschillende culturen of geloofsovertuigingen.