01

In zijn nieuwe, lijvige kunstenaarsboek Fabric of Reality neemt Beat Streuli je voor het eerst mee op sleeptouw doorheen zijn oeuvre. Na Public Works (JRP Ringier, 2012) – dat een overzicht bood van Streuli's installaties tussen 1996 en 2011 – legt de kunstenaar nu een verband bloot tussen zijn projecten en foto's uit de voorbije zeven jaar en zwart-witwerk uit het New York van de vroege jaren ‘90. Voor dit boek reisde hij naar Phnom Penh, Tanger, Marseille, Istanboel, Dubai, Moskou, Hongkong, Zürich en Cotonou. De werken volgen kort op elkaar en vormen zo een compact visueel ritme dat de indruk wekt van een sober observatief, haast documentair werk. Twee uitgebreide filosofisch-literaire essays over stedenbouw en sociologie voegen net als een mediatheorie en perceptietheorie een discursieve omkadering toe aan Streuli's werk.

Beat Streuli (°1957) is een Zwitserse fotograaf en beeldend kunstenaar. Hij verblijft vaak in Brussel. Zijn werk was al te zien in galerieën en musea wereldwijd. Hij staat bekend om zijn street portraiture, vaak te zien in levensgrote installaties in de openbare ruimte, waarin hij het dagelijkse leven in steden overal ter wereld belicht.

Voor de lancering van het boek zal Hilde Van Gelder, professor moderne en hedendaagse kunstgeschiedenis aan de KU Leuven en hoofd van het Lieven Gevaert Centre for Photography, Art and Visual Culture, in gesprek gaan met Beat Streuli, terwijl op de achtergrond een selectie beelden uit Fabric of Reality te zien zal zijn.

Inleiding door Paul Dujardin.

Beat Streuli's nieuwe werk is van 25 april tot 25 mei te zien in een solotentoonstelling in de Brusselse galerie Waldburger Wouters.