06

Difference Day is een jaarlijks terugkerend evenement bij BOZAR dat op 3 mei, de VN dag van de persvrijheid, de kritische vraag stelt naar de toestand van die persvrijheid en tegelijkertijd goede journalistiek wenst te honoreren. 
Het onderliggende motto luidt als volgt: spreek vrijuit, luister respectvol, want verschillende meningen maken het verschil. Maar hoe mooi en belangrijk die verscheidenheid aan meningen ook mag zijn, vandaag heerst vooral verwarring. Wie of wat bepaalt wat we lezen, bekijken, beluisteren? Wie of wat stuurt wat we delen of liken? Is dit geld, de sociale media, de journalist, een uitgever, een algoritme, dopamine? Iets eerder abstracts als de wetenschap of het geloof? Iets of iemand meer concreet als Donald Trump of onze vrienden? Of nog, iets persoonlijkers als onze eigen emoties, onze nieuwsgierigheid, onze frustraties, onze wil tot weten, tot begrijpen, tot erbij horen? 
In tijden van informatieovervloed -of chaos, een publieke sfeer in overdrive en veel bagger en nepnieuws, is de vraag naar wie de waarheid controleert niet onbelangrijk. Hoe weten we, te midden van zo veel verwarring en nog meer ruis, wat waar is? Valt er nog wel iets of iemand te vertrouwen? Kunnen we ons eigen oordeel nog wel vertrouwen? En kunnen journalisten en een kwalitatieve pers het tij keren en het vertrouwen tussen publiek en het ‘establishment’ herstellen? En wat dient in dit geval allemaal te gebeuren? Kan technologie daarbij helpen, of is ze eerder een vloek dan een zegen?

PROGRAMMA
10:30 – 12:30 Speakers Corner (Ravensteingalerij)
12:30 – 13:00 Registratie
13:00 – 13:15 Verwelkoming door Louise Haxthausen (UNESCO) (Zaal M)
13:15 – 14:30 Stories, journalists & organisations making difference: Speaking truth to power (Zaal M)
14:30 – 15:00 Koffiepauze
15:00 – 15:15 Europe and Freedom of Speech in the digital age door Claire Bury (Europese Commissie) (Zaal M)
15:15 – 16:30 New technologies and journalism – The place of humans in nowadays journalism (Zaal M)
16:30 – 17:30 Doctor Honoris Causa VUB & ULB