27

Het volledige programma: 

26.03: Branford Marsalis Solo 
27.03: Belgian National Orchestra feat. Branford Marsalis 
28.03: Branford Marsalis Quartet

Bestaat er een artiest die zo veelzijdig is als Branford Marsalis?  De oudste van de wereldberoemde Marsalis broers startte zijn carrière aan de zijde van zijn broer, de bekende trompettist Wynton, bij de grote Art Blakey om daarna een eigen carrière uit te bouwen.  Zo schitterde hij bij Sting, waar hij de overbekende solo op zich nam in de megahit Englishman in New York, en claimde een vaste job als bandleider bij de Tonight Show Band bij Jay Leno.  

Toch was het wachten tot begon jaren ’90 toen hij zijn eigen artistieke stempel begon door te drukken.  Met zijn quartet veranderde hij de voorgoed het uitzicht van de jazz door artistieke vrijheid met gedisciplineerde virtuositeit te combineren.  Nog steeds gaat dit quartet door het leven als één van de top ensembles van de akoestische jazz, met tournees in de meest gereputeerde internationale concertzalen.   In deze periode richtte hij de groep Buckshot Le Fonque.  Geïnspireerd door samenwerkingen met Sting, Herbie Hancock, Miles Davis,… liet deze band  jazz, funk, fusion, rock… blenden. Hun single Another Day kan je trouwens nog regelmatig op de radio horen.  

Vanaf de jaren 2000 keerde Branford Marsalis terug naar zijn oude liefde: de klassieke muziek.  Reeds in de jaren ’80 lanceerde hij enkele klassieke albums, maar een hernieuwde interesse, en vooral een onstuitbare werkethiek, deden zijn carrière de laatste twee decennia boomen. Hiervan getuigen zijn samenwerkingen met Chicago Symphony, New York Philharmonic en Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra. In 2019 verscheen op het eigen label het album The Secret Between the Shadow and the Soul.  Door JazzWise en Jazztimes uitgeroepen tot Album of the Year 2019 en met twee verse Grammy nominaties op zak, bewijst Branford Marsalis dat hij nog steeds aan de top van de internationale jazz staat. Met deze residentie presenteren we een unieke persoonlijkheid in drie zeer diverse contexten. Een niet te missen event.

Voorbij