29

Bing, Zack en Keire groeien op in het hart van de Amerikaanse Rust Belt. Wie hier opgroeit, kijkt meestal uit op een toekomst van werkloosheid, armoede, verslaving en geweld. De vrienden vinden een uitlaatklep in skateboarden. Een van hen, Liu Bing, filmt al hun avonturen en registreert hoe ze onverbiddelijk tot volwassenheid worden veroordeeld: werk zoeken, een vaste relatie, kinderen krijgen … Jaren later keert hij terug naar zijn geboorteplaats om te zien wat er van zijn vrienden is geworden.

Bing Liu verhuisde op 8 jarige leeftijd met zijn moeder van China naar Alabama naar California om dan te eindigen in Rockford, Illinois. Op 14 jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste camera waar hij zijn vrienden mee ging filmen tijdens het skateboarden. Bing Liu leerde zichzelf cameratechnieken en hoe te monteren. Op latere leeftijd is hij verder gaan studeren aan de universiteit van Illinois waar hij tegelijkertijd ook een job als productieassistent had. 
Minding The Gap is zijn eerste documentaire maar toch had hij al meteen een Oscarnominatie op zak. Wat zijn documentaire zo uniek maakt, is het feit dat hij zelf ook een van de hoofdpersonages is. Ook hij vertelt meer over zijn jeugdtrauma en interviewt zijn eigen moeder over het feit dat hij als tiener het slachtoffer was van huiselijk geweld.