28

Al veel te lang lopen de politieke debatten in Europa vast op de verkeerde kwesties. De traditionele partijen slagen er maar niet in om met nieuwe ideeën te komen, die inspelen op bekommernissen als jobs, identiteit en veiligheid. Op 9 mei zullen de Europese leiders de toekomst van Europa aankaarten tijdens de Europese top in Sibiu. Met dit in het vooruitzicht, wordt het hoogtijd om de focus van het debat te richten op wat er echt toe doet.
Carnegie Europe en het Open Society European Policy Institute (OSEPI) organiseren een evenement voor de lancering van een nieuw beleidsrapport, met de titel Refocusing the EU: 
Planet, lifetime, technology
. Deze publicatie is een dringende oproep tot de Europese leiders en burgers om zich te concentreren op de ecologische, demografische en technologische veranderingen die Europa de komende jaren in hun greep zullen houden.  
Het verslag is van de hand van Tomáš Valášek, directeur van Carnegie Europe, en Heather Grabbe, directeur van het OSEPI. Zij zullen de gesprekken leiden. Het startschot wordt gegeven door de jonge Belgische klimaatactiviste Anuna De Wever en de Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Refocusing the EU is een samenvatting van de belangrijkste bevindingen van de European Reformists, een diverse groep opinieleiders met een pro-Europees en hervormingsgezind gedachtegoed. In de jaren 2017-2019 werden ze samengebracht door Carnegie Europe en het OSEPI.