23

Slechts 16% van de jongeren rekent op de politiek om hen te helpen bij het oplossen van problemen of bij het waarmaken van hun dromen. Dit gevoel van politieke vervreemding was duidelijk aanwezig bij de 2000 jongeren die werden geïnterviewd voor het boek Voorbij het narratief van neergang van Mark Elchardus (2015). Ze vertrouwen voornamelijk op zichzelf, hun familie en een beetje geluk.
Maar de politiek verliest haar betekenis als mensen niet beseffen dat een goede baan, een comfortabel huis, een aangename buurt en veilige straten sterk samenhangen met collectieve criteria. 
Om deze politieke vervreemding tegen te gaan, lanceerde de Stichting P&V het meerjarige project My Future, Our Society dat jonge mensen opnieuw wil verzoenen met sociaal engagement, maar ook met politiek in de brede zin van het woord.
Op 8 mei 2019 organiseren de Stichting P&V en BOZAR een slotevent dat bedoeld is om op basis van ervaring verschillende best practices uiteen te zetten, maar ook onderzoekers, deskundigen, veldwerkers, jongeren en politici uit België en daarbuiten samen te brengen. Zo ook wil het evenement beleidsmaatregelen bespreken die de politieke vervreemding bij jongeren kunnen helpen bestrijden, maar ook de collectieve actie in onze samenleving nieuw leven kunnen inblazen.

Ontdek het volledige programma van de dag op de website van Stichting P&V >