29

Herbie Hancock is een onvervalst icoon van de moderne muziek. Doorheen zijn muzikale omzwervingen overschreed hij grenzen en genres, maar behield hij zijn onmiskenbare stem. Met een glansrijke carrière die vijf decennia beslaat en hem 14 Grammy Awards opleverde, waaronder die voor ‘album van het jaar’ voor River: The Joni Letters, blijft hij het publiek wereldwijd beroeren. Op 25 november speelt hij een exclusief concert in BOZAR te Brussel.

Weinig artiesten in de muziekwereld hebben een grotere invloed gehad op akoestische en elektronische jazz en r&b dan Herbie Hancock. Zoals de onsterfelijke Miles Davis neerpende in zijn autobiografie: “Herbie volgde in de sporen van Bud Powell en Thelonious Monk, en ik heb nog niemand gehoord die na hem komt.”

Herbie werd in 1940 geboren in Chicago en was als kind een pianowonder. Op zijn elfde voerde hij een pianoconcerto van Mozart op met het Chicago Symphony Orchestra. Op de middelbare school begon hij jazz te spelen, waarbij hij initieel beïnvloed werd door Oscar Peterson en Bill Evans. Daarnaast ontwikkelde hij een passie voor elektronica en wetenschap, en studeerde hij af in zowel muziek als in elektrotechniek aan het Grinnell College.

Momenteel bevindt Herbie Hancock zich in het zesde decennium van zijn loopbaan, nog steeds op zijn vertrouwde plek: aan de top van de wereldcultuur, technologie, zakenwereld en muziek. Niet alleen werd Herbie Hancock erkend als een legendarisch pianist en componist, hij maakte ook integraal deel uit van elke evolutie binnen de populaire muziek sinds de jaren 1960. Als lid van het Miles Davis Quintet introduceerde hij een baanbrekende sound in jazz, maar hij ontwikkelde ook nieuwe benaderingen in zijn eigen opnames. In de jaren 70 volgde zijn werk met recordalbums als Headhunters, waarbij hij elektrische jazz combineerde met funk en rock, in een vernieuwende stijl die nog steeds nazindert in de hedendaagse muziek. Hancock werkt momenteel in de studio aan een nieuw album.