06

In de aanwezigheid van André Singer

Op 13 juni presenteren BOZAR CINEMA en het Goethe-Institut Brüssel “Meeting Gorbachev” van Werner Herzog en André Singer. Deze documentaire zoomt in op het leven en het werk van Michail Gorbatsjov, de voormalige leider van de Sovjet-Unie, en belicht het einde van de USSR.
Na het Forum van de Berlinale in september en de Duisburger Filmwoche in maart werken BOZAR CINEMA en het Goethe-Institut Brüssel opnieuw samen om een selectie van het Doc Leipzig voor te stellen. 
Ralph Eue, die verantwoordelijk is voor de programmatie van het Doc Leipzig, en André Singer gaan in gesprek na afloop van de vertoning.

Er is haast geen politicus die zo bepalend is geweest voor de tweede helft van de twintigste eeuw als Michail Gorbatsjov. Van 1985 tot 1991 was hij secretaris-generaal van het Centraal Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Tijdens zijn ambtstermijn vonden het begin van de nucleaire ontwapening, glasnost en perestrojka, de Duitse hereniging en de ineenstorting van de Sovjet-Unie plaats. In 1990 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede. Filmmaker Werner Herzog maakt geen geheim van zijn bewondering voor Gorbatsjov. Drie keer brachten hij en mederegisseur André Singer in 2017 en 2018 een bezoek aan Gorbatsjov. In het gesprek blikt de nu 88-jarige Gorbatsjov terug op zijn politieke carrière en privéleven. De opnames van het gesprek zijn gecombineerd met archiefmateriaal. “Meeting Gorbachev” besteedt niet alleen aandacht aan de historische prestaties van de politicus, maar geeft ook inzicht in zijn gedachten en gevoelens.
​​​​​​​
Werner Herzog werd in 1942 in München geboren. Hij groeide op in een bergdorp in Beieren en studeerde geschiedenis en Duitse literatuur in München en Pittsburgh. Zijn eerste film produceerde hij in 1961 op 19-jarige leeftijd. Sindsdien heeft hij meer dan 60 speelfilms en documentaires gemaakt, geschreven en geproduceerd, waaronder “Aguirre, der Zorn Gottes” (1972), “Fitzcarraldo” (1982) en “Die Höhle der vergessenen Träume” (2010). Werner Herzog woont in München en Los Angeles.
André Singer is documentairemaker en antropoloog. Hij werd geboren in London en studeerde in Engeland aan de University Hall, Buckland, en Oxford University. Vanaf de jaren zeventig werkte hij onder meer voor Discovery Channel, Alliance Atlantis en de BBC. Sinds 1992 werkt hij regelmatig samen met Werner Herzog, waaruit 15 films voortvloeiden, zoals “The Wild Blue Yonder” (2005). Singer was president van het Royal Anthropological Institute in Londen en doceerde aan de University of Southern California in Los Angeles en aan de University of Westminster in Londen.