11

​​​​​​​De vertoning van Recollection wordt voorafgegaan door It’s A Long Way from Amphioxus.

Recollection (Palestine/Allemagne, 2015, 70')
De Israëlische en Amerikaanse films die tussen de jaren ‘60 en ‘90 werden gedraaid in Jaffa en geven gestalte aan een droomverhaal. De hoofdrolspelers zijn uit de originele beelden geknipt. Alleen de verlaten stad op de achtergrond blijft over. Iemand keert terug naar Jaffa, als een terugkeer naar de plaats van een ramp. Hij weet alles. Die persoon ben ik. Het zijn mijn grootouders die er op weg naar Beiroet moesten schuilen voor een storm. Het is een fotograaf, of een allegaartje randfiguren. Het is de herinnering zelf die filmt. ​​​​​​​

It's A Long Way from Amphioxus (Allemagne, 2019, 17')
Een oude vrouw vraagt de jongeman met het gele boek die naast haar in de wachtzaal zit: “Wat delen ze hier uit?” “Nummers”, antwoordt hij. In de Berlijnse wachtzalen zijn de stoelen van metaal en hout in de grond verankerd. Mensen komen er aan na een tocht over zee … om te wachten. Ook de nieuwe film van Kamal Aljafari brengt de tijd aan het wankelen. De regisseur stelt vragen bij de zin van het leven in een systeem waar de mensheid wordt herleid tot een nummer en waar de waarde van iemands toekomst wordt bepaald met formulieren in troosteloze gangen.

Kamal Aljafari werd in 1972 geboren in Palestina, maar woont in Berlijn. Zijn oeuvre bestaat zowel uit bewegende als stilstaande beelden, uit fictie, non-fictie en kunst. Enkele van Kamals films zijn Recollection (2015), Port of Memory (2009), en The Roof (2006). Hij werd al in de kijker geplaatst op het Robert J. Flaherty Film Seminar in New York en kreeg een Radcliffe Fellowship van het Film Study Center van de universiteit van Harvard.