21

In het kader van de tentoonstelling The 12th Time Zone. A Contemporary Art Report from Russia en het programma Russian Turn nodigt BOZAR Russische kunstenaars uit om te praten over individualiteit, genius loci of de eigenheid van locaties, en het hedendaagse kunstlandschap over de machtscentra heen.

Van Kaliningrad of Vladivostok tot Nizjni Novgorod, van Omsk en Tjoemen tot Chabarovsk … Het zijn stuk voor stuk steden die duizenden kilometers van elkaar verwijderd liggen in het grootste land ter wereld. Steden met een eigen karakter, een onschatbaar potentieel en een uniek cultureel erfgoed die de lokale artistieke praktijk voeden. Natuur en kunstenaar treden samen op als schepper, op het raakvlak tussen lokale mythologie en industrieel erfgoed, tussen het recente verleden en een onzekere toekomst. De artiesten uit deze gebieden putten inspiratie uit vragen over politiek, samenleving, milieu, gedachtegoed en de mens die de wereld in hun greep houden.
 

18:00 Artists perspective: contemporary art practices beyond the power centers

20:30 Vertoning van de documentaire NEMOSKVA: Art in Regions.

Moderator:
​​​​​​​Elena Sorokina is curator en kunsthistoricus. Ze was conservator van het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten, België) in 2017-2018. Tussen 2015 en 2017 was ze conservatoriaal adviseur van documenta 14 in Athene/Kassel. Tussen 2008 en 2010 werkte ze als senior curator bij Lille3000. Ze organiseerde tal van tentoonstellingen over Russische, post-Sovjet- en Centraal- en Oost-Europese aangelegenheden: " Contested Spaces in Post-Soviet Art" in CUNY (New York); "Etats de l'Artifice" in het Musée d'Art Moderne (Parijs), "On Traders' Dilemmas" in YBCA (San Francisco), " Spaces of Exception" en "Petroliana" op de Biënnale van Moskou in 2013 en 2007, en andere projecten.