22

HE4RTBROKEN (BE)
Het Belgische collectief HE4RTBROKEN promoot schaamteloos emotionele clubmuziek. Het streeft naar vooruitstrevende genre-overschrijdende optredens die de verwachtingen tarten. Het focust eerder op emotie en heruitvinden dan op een specifiek muziekgenre. Al sinds 2015 promoten ze muziekavonden in Brussel en proberen ze een platform te bieden voor gelijkgezinde vrije geesten. Ze haalden al artiesten als Total Freedom, Toxe, Bonaventure, Tzusing, Lotic, Oklou, Inga Copeland of Klein naar Brussel en werken nauw samen met de Belgische artiesten ssaliva, Nevrland en SKY H1.

Ana Caprix & Daniel Swan (UK)

Ana Caprix en Daniel Swan brengen een audiovisuele ervaring waarin we een eenzame protagonist volgen op diens toch door een mysterieus landschap. De muziek van Ana Caprix verkent het vage grensgebied tussen escapisme en vernietiging, en vermengt elementen van trance, ambient en pop tot een melodische sound die zowel euforisch als bitterzoet klinkt. Ana Caprix releaset sinds 2011 online muziek en bracht in 2018 zijn debuutplaat Anchorhold uit. Caprix is een schimmig en ongrijpbaar personage, waarover weinig geweten is. Wat we wel weten, is dat hij al heeft samengewerkt met artiesten als Bladee, Laura Clock, Uli K of Brood Ma. Beeldend kunstenaar en filmmaker Daniel Swan gebruikt in zijn werk een mix van digitale collage, 3D-animatie, 2D-beeldeffecten en gevonden filmmateriaal. Hij heeft al video’s en visuals gemaakt voor Jam City, Visionist, Palmistry, Thaiboy Digital en RL Grime, en stelde al tentoon in Tate Britain, ICA en Barbican.

Oli XL (SE)

De uit Stockholm afkomstige Oli XL is uitgegroeid tot een van de meest intrigerende nieuwe artiesten in de underground clubmuziek, en dit dankzij zijn werk als producer, dj en beeldend kunstenaar, maar ook als hoofd van het inmiddels verdwenen label W-I en opvolger Bloom. Oli XL is altijd al een artiest geweest om in de gaten te houden (aldus FACT Magazine aan het begin van 2018). Misschien lag het aan zijn track op de ambientcompilatie Mono No Aware van het label PAN uit 2017, of aan zijn bijdrage aan de compilatie I Could Go Anywhere But Again I Go With You van Posh Isolation, die in januari 2018 werd uitgebracht. Maar op Stress Junkie, zijn (derde) EP uit 2018, bleek de sound waaraan hij vroeger al had gesleuteld helemaal uitgekristalliseerd: onconventionele maar funky ritmes in combinatie met een popachtige gevoeligheid. Een visie die in de zomer van 2019 verder tot uiting kwam op zijn debuutalbum Rogue Intruder, Soul Enhancer, tot nog toe de meest samenhangende en uitgebreide uiting van zijn intenties. Pitchfork noemde het terecht “een bijna ongemakkelijk prachtig werkstuk.” Bij BOZAR brengt Oli XL in première een augmented A/V-versie van zijn liveshow Rogue Intruder, Soul Enhancer.

LIYO & STEFF (BE)
De oprichters van het collectief en tevens resident dj’s Liyo & Steff ontmoeten elkaar als tieners en leerden hun vak samen als autodidact. Ze hebben hun eigen maandelijkse radioprogramma bij The Word Radio en verzorgen daarnaast regelmatig shows op NTS, Hotel Radio Paris en Berlin Community Radio. Hun veelzijdige dj-sets, die men als ‘storytelling’ zou kunnen omschrijven, sluiten nauw aan bij de filosofie van hun nachten: emoties komen op de eerste plaats, en ondertussen gaan ze in hun mixen op zoek naar boeiende collages, abrupte downfalls en emotionele climaxen. Daarbij gaan ze van opbouwende techno tot ambient, via van r&b doordrongen clubtracks of feestelijk explosies van Bailefunk. Ze hebben een neus voor onbekende pareltjes die online te vinden zijn en producen zelf onweerstaanbare bewerkingen waarin ze het beste van al hun invloeden vermengen.

Wist je dat?

  • ZET JE SCHRAP VOOR NUITS SONORES 2019

    We bouwen BOZAR om tot 's lands grootste nachtclub voor een nieuwe editie van Nuits Sonores. De meest klinkende namen in de electrowereld strijken opnieuw neer in Brussel en zetten je aan het dansen én denken. Hier volgt alvast een voorsmaakje op vier dagen non-stop beats.

    — gepubliceerd op