23

In de vorige eeuw droegen talloze Roemeense kunstenaars bij tot de meest vooruitstrevende bewegingen in Europa. Ook vandaag nog behoort Roemenië tot de avant-garde. Het land is als het ware een voedingsbodem voor de inspiratie van kunstenaars uit andere landen. 
In het licht daarvan brengen BOZAR en zijn partners – het National Museum of Contemporary Art (MNAC) van Roemenië en het Cluj Cultural Centre – tussen 24 en 29 mei tien Belgische en Roemeense kunstenaars samen in Boekarest en Cluj. Geïnspireerd door hun reis in Roemenië en tal van bezoeken en ontmoetingen verkennen de kunstenaars een waaier aan vragen die centraal staan in hun artistieke praktijk. 
De installaties in dit project weerspiegelen de inspiratie die tijdens de reis bij of door artiesten werd geprikkeld. 
Het project kadert binnen een bredere aandacht van BOZAR voor Roemenië, in de marge van het Roemeense voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en in de aanloop naar EUROPALIA ROMANIA in de tweede helft van 2019.  

Deelnemende kunstenaars zijn: Arjan Vanmeenen, Camille De Bonhome, Carla Swerts, Gabriela Mateescu, Lea Rasovszky, Lucian Indrei, Meriton Maloku, Mihai Zgondoiu, Nadia Guerroui, Thea Lazăr

Wist je dat?

  • A Journey of Artistic Encounters in Romania

    Fragments

    Vandaag is Roemenië, als kruispunt tussen traditie en moderniteit, stad en platteland, een bron van inspiratie voor kunstrenaars van overal. In mei trokken 10 kunstenaars (5 uit België, 5 uit Roemenië) samen naar Cluj en Boekarest om er te tekenen, te dromen, te fotograferen en zelfs te tattoëren.

    — gepubliceerd op