13

Steden worden vaak beschouwd als dynamische laboratoria waar zekerheden van gisteren en uitdagingen van vandaag en morgen samenvallen. Toch blijken landelijke gebieden almaar bepalender, als plaatsen waar de politieke, economische en sociale stabiliteit van hele regio's op het spel staat.

Nu onze planeet stilaan haar breekpunt bereikt, wordt het hoog tijd om de rol te herbekijken van de verschillende actoren die deze diverse gebieden vormgeven. In het licht van klimaatsveranderingen en verschuivende benaderingen getuigt onze omgeving – door de mens naar z'n hand gezet – van een toenemende onrust over hoe industrie en verstedelijking steeds meer terrein hebben gewonnen op natuurlijke landschappen. 

De tentoonstelling Enter the Modern Landscape staat stil bij het Europese erfgoed van 20e-eeuwse rurale nederzettingen, gedreven door uiteenlopende ideologieën – van kapitalistisch tot communistisch – die door de jaren heen hun stempel op deze eeuw hebben gedrukt. De tentoonstelling neemt ons in twaalf etappes mee op reis door het modernistische Europese landschap, van kibboets en collectieve Sovjet-boerderijen tot gekoloniseerde gebieden, aan de hand van een uitgebreide verzameling archiefmateriaal met beelden van fotografen en filmmakers als Chris Marker & Alain Resnais, Pier Paolo Pasolini, en Winfried Junge.

Enter the Modern Landscape is een tentoonstelling van BOZAR in samenwerking met MODSCAPES, een belangrijk onderzoeksprogramma actief in verschillende Europese universiteiten.